Folie PE, BOPP, CPP – co oznaczają i jakie właściwości kryją te skróty?

Folie są podstawowym elementem opakowań służących do zabezpieczania i przechowywania produktów. Szczególnie ważne – zwłaszcza w branży spożywczej – zawsze powinny być odpowiednio dopasowane zarówno do wyrobów, jak i warunków, w których będą one transportowane i magazynowane. Typów folii jest wiele, a ich oznaczenia nie zawsze są łatwe do rozszyfrowania. Co wyróżnia folie PE, BOPP i CPP?

Co oznaczają skróty?

Niewiele mówiące skróty oznaczają rodzaje tworzyw i technologii, których używa się do produkcji danego typu folii. PE oznacza polietylen lub polieten, czyli polimer etenu. BOPP jest folią polipropylenową dwustronnie orientowaną. CPP również należy do folii polipropylenowych, jednak jest nieorientowana.

Folie polietylenowe PE

Folie PE są bardzo wytrzymałe, elastyczne i odporne na rozerwania. Szeroki wybór grubości materiału pozwala na indywidualne dostosowanie do potrzeb Firmy. Dzięki niewrażliwości na niskie temperatury, są dobrym wyborem do produktów mrożonych. Ich dodatkowa zaleta to możliwość zabarwienia, choć oryginalnie jest przeźroczysta – dzięki temu, w połączeniu z wysokim połyskiem, opakowanie wyróżniają się spośród innych. Ze względu na wysoką wytrzymałość stosowane bywają w różnych branżach. Chronią towar przed drobnymi uszkodzeniami mechanicznymi, takimi jak zarysowania. Można stosować je bezpośrednio do przechowywania żywności.

Cechy:

• wytrzymałość – jest dobrym zabezpieczeniem towaru podczas transportu,
• zapewnia solidne mocowanie towaru,
• odporność na bardzo niskie temperatury,
• często stosowana do tworzenia zgrzewek, na przykład jako opakowanie kilku butelek napojów,
• uniwersalność – znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.

Folie polipropylenowe BOPP

Inaczej nazywane celofanem. Popularne jako opakowania produktów suchych i sypkich, takich jak kasze, makarony, orzechy, strączki. Sprawdzają się również jako materiał do owijania odzieży, pudełek i płyt CD. Transparentna folia o wysokim połysku, która tworzy barierę przed przedostawaniem się zapachów i pary wodnej.  Możliwe jest łączenie jej z innymi typami folii – CPP, PE, PET – dzięki czemu zyskuje wiele możliwości wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu.

Ważne cechy:

• Nieprzepuszczalność,
• Estetyka,
• Szeroki zakres temperatur zgrzewania,
• Możliwość zastosowania jako opakowanie żywności,
• Optymalne cechy poślizgowe i antyblocking.

Folie polipropylenowe CPP

Choć dostępne w bardziej ograniczonym wyborze grubości niż folie PE, również charakteryzują się wysoką odpornością na rozdarcia i przekłucia. Najczęściej używane są do zabezpieczania wyrobów cukierniczych i pieczywa, choć dobrze sprawdzają się również jako opakowania produktów świeżych, takich jak owoce czy warzywa.  Swoje miejsce znajdują też w branżach takich jak tekstylna czy florystyczna.

• lekka rozciągliwość,
• wytrzymałe zgrzewy,
• nadaje się do kontaktu zarówno z wysoką, jak i niską temperaturą,
• wysoka wydajność,
• możliwość wykonania perforacji i laminacji,
• odporność na zniszczenia mechaniczne takie jak rozdarcie czy przebicie.

Odpowiednie zabezpieczenie towarów ma często kluczowe znaczenie dla ich jakości. Profesjonalny producent opakowań foliowych pomoże Ci dobrać materiał o specyfikacji odpowiadającej Twoim produktom.

Wróć do bloga