W branżach takich jak florystyka lub handel żywnością, do niektórych rodzajów towarów, np. kwiaty, pieczywo czy warzywa najlepiej sprawdzą się nasze torebki perforowane. Perforacja jest rozwiązaniem idealnym dla produktów, które muszą oddychać. Przykładem wykorzystania woreczków perforowanych są warzywa pakowane w supermarketach czy kwiaty w pracowniach florystycznych. Perforację głównie wykonujemy na folii BOPP i CPP. Wykonujemy 2 typy perforacji w zależności od potrzeb klienta.
Perforacja całościowa
Są to dziurki po całości, które wykonujemy po obu stronach opakowania. Takie folie idealnie sprawdzą się w kwiaciarniach i pracowniach florystycznych.
Perforacja częściowa
To dziurkowanie na określonym przez klienta obszarze, np. 10 cm, a na części bez dziurek jest gładka przezroczysta folia i może być umieszczona, chociażby etykieta z danymi produktu. Przykładem są worki foliowo-papierowe na pieczywo w marketach i piekarniach.
Kolejny podział, z jakim możemy się spotkać w przypadku worków foliowych perforowanych to podział materiału w zależności od produktu.
Perforowane worki foliowe – BOPP i celofan
Ten rodzaj opakowań wykorzystywany jest do zabezpieczania między innymi warzyw, owoców i wyrobów cukierniczych.
Torebki z folii CPP perforowane
To głównie worki na pieczywo – dzięki dziurkom w przypadku ciepłego pieczywa produkt przy parowaniu „oddycha” i pozostaje świeży. Jedną z zalet materiału, jakim jest folia CPP to jej wytrzymałość, dlatego jest to najczęściej spotykany typ folii w sklepach spożywczych.