Opakowania perforowane, dziurkowane

Opakowania perforowane, dziurkowane – perforacje głównie wykonujemy na folii BOPP i CPP. Wykonujemy 2 typy perforacji w zależności od potrzeb klienta. Perforacja całościowa – czyli tzw dziurki po całości które wykonujemy po obu stronach opakowania.

Perforacja częściowa – czyli dziurkowanie np na obszarze 10 cm a na części bez dziurek jest gładka przezroczysta folia i może być umieszczona np etykieta z danymi produktu.

Kolejny podział z jakim możemy się spotkać w przypadku opakowań perforowanych to podział materiału w zależności od produktu.

Opakowania lub arkusze z dziurkami w przypadku folii BOPP, celofanowej są głównie wykorzystywane do takich produktów jak opakowania na warzywa np. szczypiorek czy jako opakowania na wyroby cukiernicze.

Opakowania z  folii CPP perforowane to głównie worki na pieczywo – dzięki dziurkom w przypadku ciepłego pieczywa produkt  przy parowaniu “oddycha” i pozostaje świeży. Jedną z zalet materiału jakim jest folia CPP to jej wytrzymałość, dlatego jest to najczęściej spotykany typ folii w sklepach spożywczych.